What happened to the world?

January 12, 2009 at 10:56 pm (1)

Actually i am not trying to talk like very smart or politically in ANY ways.. But i just concerned about the world.. My world.. Just being concerned and more humanity. 2008 were full of surprise.. Massive attack at India ( well, im not that well alert ) that lost one of fellow singaporean live. May she rest in peace. “Tanah runtuh”  at Damansara. Execution of three ( if im not mistaken lah ) terrorist at bali. Too many incident to talk about.

2009 were started with Gaza issues. Which i dont really noe what is the prob… What i noe, even ianya tak berlaku di negara kita. Aku bersyukur ke hadrat Illahi kerana kita berada di dalam keadaan yang selamat. Tapi perasaan khuatir itu sering mengahantui aku. Bukan apa, dengan apa yang kita lihat dan berlaku sedikit sebanyak membuat kan kita menjadi pendendam. Some of us. Anti itu lah Anti ini lah… kenapa harus berlaku peperangan? It is tru in those years that Prophet Fought about Islam. Tetapi tidak membabitkan kanak kanak dan kaum Wanita. kenapa asal perang ajer kanak2 dan wanita menjadi mangsa? Tak kasihan ke mereka? memang betol ianya taqdir, qadha’ dan qadar. Tapi kita manusia boleh mengubah.. kalau setakat Doa tanpa usaha pun tak menjadi.. Doa diiringi usaha barulah nampak keberhasilannya..

Didalam kita mencari Dana bantuan untuk yang memerlukan diGaza ada pihak pihak yang yang mengambil kesempatan ingin mendapatkan “easy money”.. kenapa harus berlakunya begini.. Dimana sifat kemanusiaan kita/ mereka? Dimana letaknyer WORLD PEACE yang kita sibuk war warkan? Disetiap bantuan yang kita hulurkan bukan lah untuk mendapat nama .. Perbetulkan niat dahulu.. Setiap manusia especially the kids have their own dreams.. Dengan menolong mereka tidak kira lah dari segi macam mana bantuan ianya untuk meringankan dan mengurangkan beban mereka. Apalah yang ada dengan pemberian kita berbanding penderitaan mereka yang begitu dalam?

Manusia,

Apa ada dengan kepandaianmu?

Jika menghulurkan bantuan seperti menjijikkan.

Ada apa dengan pangkatmu?

Jika menghulurkan bantuan untuk mendapat nama di mata masyarakat?

Kita saling ingat mengingati

Agar sikap keperimanusiaan kita takkan luput dihati

Agar diberi kesedaran untuk menjadi

Manusia yang kenal erti susah

Entah bila kita berada ditempat mereka

Minta dijauhkan Ya Allah Ya Rabbi

Selagi nyawa yang KAU titipkan untuk kami

akan kami hargai

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: